سلام دوستان!
این صفحه یک صفحه بسیار متفاوت از بقیه وبسایت olympiadlab.ir، و در عین حال به نظرم مهمممم ترین صفحه اون هست. در واقع المپیادلب رو از همون اول ایجاد کردم بیشتر به قصد یکسری صفحات اینچنینی. این صفحه معرفی یکسری کتاب هایی هست که تاثیرات شگرفی رو زندگی خودم داشتن و به نظرم میتونن همین تاثیر رو شما هم بذارن. کنار هر کتاب یه توضیح کوتاهی هست که حس (impression) کلی من از اون کتابه، میشه گفته توضیح اینه که “چرا باید این کتاب رو از نظر من خوند؟”. این توصیحات کوتاه در واقع حاصل نگاه به یک کتاب به خصوص در زمینه تجربه های خودم تو فراز و نشیب های متعدد زندگیم و کتاب هاییست که خوندم.
اکثر این کتاب ها به فارسی ترجمه شدن و میتونین خیلی راحت به صورت آنلاین بخرینشون. صرفا کافیه اسمشون رو تو گوگل جست و جو کنین.
مهم ترین کتاب از نظرم و رکن این صفحه!
اتوبیوگرافی بنجامین فرانکلین
شاید این انتخاب در نگاه اول عجیب به نظر بیاد :)، منتهی زندگی نامه بنجامین فرانکلین فوقالعاده جذاب و شیرین و بسیار بسیار آموزنده است. مهمتر اینکه دلیل اصلی اینکه ایجاد یک چنین صفحهای به ذهنم رسید کارهایی بود که فرانکلین در طول زندگی خودش انجام داد. تو زندگی نامش خیلی راحت و صادقانه در مورد هدفهاش، شکستهاش، موفقیتهاش، و مهمتر از همه، نقصها و کاستیهایی که تو خودش احساس کرد و تلاشهایی که برای برطرف کردن اونها کرد صحبت میکنه و واقعا به هرکسی میتونه دید بهتری از معنی واقعی زندگی بده.
یه نکته مهم دیگه هم اینه که ارزشهای فردی که تو این زندگی نامه میخونین، بنیانهای ارزشهایی هستن که یک کشور به خصوص رو تو دنیا یکی از توانمندترین کشورهای تاریخ کرده. جاری بودن این ارزشها تو جامعه نخبگان این کشور (که معادلش میشه شما و من) عامل پیشراننده این جامعه هستن. کتاب رو اگر بخونین فکر کنم خیلی راحت نبود همین ارزشها رو تو جامعه خودمون ببینین.
در مجموع، خوندن این کتاب رو بینهاااییت توصیه میکنم. فقط کتاب بیوگرافی برای بنجامین فرانکلین زیاد نوشتن، معروفترینشون کتاب Benjamin Franklin: An American Life نوشته Walter Isaacson بیوگرافینویس معروف هست. منتهی کتابی که من اینجا معرفی کردم از زبان خود بنجامین فرانکلین هست. البته کتاب Isaacson رو هم بخونید که چه بهتر چون اون هم فوقالعادست.
لازمه های موفقیت!
60-70 سال پیش (و امروزه در سیستم آموزشی کشور ما) فکر میشد که اصلی ترین عامل موفقیت IQ انسان هاست! منتهی مطالعات علمی با قدرت هرررر چه تمام این رو رد کردن و عملا نتیجه این شده که بی ربط ترین موضوع به اینکه موفق بشین یا نشین همین بحث IQ هست! دقت کنین منظورم اینجا از “موفقیت” یک دستاورد محدود مثل مدال آوردن در المپیاد نیست. کسب مدال در المپیاد چون مبتنی بر کسب نمره خوب در تعدادی امتحانه اتفاقا شدیدا وابسته به IQ هست! منظورم موفقیت کلی در زندگی (رسیدن به جایگاه شغلی و اجتماعی که مد نظرتون هست، رضایت داشتن از این جایگاه، ایجاد ارتباطات بین فردی مفید و …) هست که خیلی خیلی مهم تره. این کتاب هایی که در ادامه معرفی کردم، شاخصه های تعیین کننده موفقیت که از نظر علمی اثبات شدن رو معرفی میکنن.
عامل اصلی موفقیت
سرسختی
آنجلا داکورث از شناخته شده ترین پژوهش گران در حیطه روانشناسی تو دنیاست! این اثر فوق العاده از این محقق هم رو یک مفهوم ساده به نام سرسختی تمرکز میکنه. سرسختی به صورت خلاصه توانایی اینه که بعد از شکست هات دوباره پاشی و برای موفقیت تلاش کنی. مطالعات متعدد نشون دادن که مهممممم ترین عامل در تعیین شانس موفقیت افراد، داشتن سرسختی در برابر مشکلات و شکست هاست. هر کسی که بخواد تو زندگیش کارهای بزرگی انجام بده قطعا و بی برو برگرد شکست هایی تو این راه میخوره. اگر میبینین شکست نمیخورین تو چیزی یا با چالش و مشکلی روبرو نمیشین، یعنی اصلا مسیر پیشرفت رو طی نمیکنین و چالش جدیدی رو امتحان نمیکنین! این کتاب علاوه بر توضیح اهمیت سرسختی، راه های پرورش این ویژگی حیاتی رو هم به شما آموزش میده پس حتما بخونیدش. واقعا واقعا فوق العادست!
هوش هیجانی!
Emotional Intelligence 2.0
هوش هیجانی یکی دیگه از موارد بسیار بسیار مهم در موفقیت تو کاره. این هوش در زمینه نحوه کنترل احساسات و بهره وری حداکثری از اونها چه در زندگی شخصی و چه در ارتباط با دیگران کلیدی ه و نقش خیلی مهمی داره. احساسات آدم که از بخش های پایه ای تر مغز منشا می گیرن، توانایی تصمیم گیری منطقی و صحیح رو از آدم می گیرن و منجر به عدم موفقیت در زمان حال و پشیمانی در آینده می شن. بعضی افراد خوش شانس به صورت ذاتی هوش هیجانی بالایی دارن، اما عمده ما اینطور نیستیم. ولی مشکلی نیست که با تمرین نشه حلش کرد! این کتاب راهکارهایی رو هم به شما برای بهبود هوش هیجانیتون میده و همچنین امکان سنجش این هوش وا با استفاده از تست های ساده ممکن میکنه.
البته این کتاب تا جایی که دیدم به فارسی ترجمه نشده. به جاش میتونین کتاب هوش هیجانی اثر دانیل گلمن رو بخونین.
دقت کردین تو کشور ما هر کس که داره از مشکلی شکایت میکنه، خودش کاملا بی تقصیره و عامل همه مشکلات، از “استکبار جهانی” هست تا “اشتباهات داوری”، از “عدم همیاری مسئولان” تا سایر “ایرانی ها” با “ایران بازی هاشون”، از “اتفاقات غیرقابل پیش بینی طبیعی” تا “بدشانسی”؟ 🙂
Extreme Ownership
لب کلام این کتاب اینه که اگر اشتباهی کردی، باید فقط از خودت ببینی. البته این معنیش این نیست خودتو “مقصر” بدونی. معنیش اینه لازمه گذر از مشکلات رو پیشرفت خودت، برطرف کردن نقاط ضعف خودت و تکرار نکردن اشتباهات گذشته بدونی. کتاب رو یه دور که بخونی یه مشکل اساسی کشور ما خیلی خوب نمایان میشه، کلا هیچکی مقصر نیست تو این کشور! همش عوامل گنگ خارجی دارن مشکل آفرینی میکنن.
عنوان نسخه ترجمه این کتاب به نظر “مالکیت بی نهایت” ه.
مغزتو بشناس!
مدت ها دانشمندا فکر میکردن که اشتباهات انسان حاصل عملکرد اون بر اساس احساس و عدم عملکردش بر اساس منطق ه. با مطالعات افرادی همچون Daniel Kahneman و Amos Tversky، مشخص شد این دیدگاه تا حد زیادی اشتباهه و نشون دادن که خیلی از اشتباهات آدم دقیقا ناشی از عملکرد منطقیش و در قالب پدیده هایی به نام خطاهای شناختی هستن!
تجربه شخصی: زندگی هر چقدر که جلوتر میره تصمیم هایی که برای زندگیتون میگیرین سخت تر و سخت تر میشن. تو این تصمیم گیری ها معمولا کلی فکر درست و نادرست و بزرگ و کوچیک به ذهن آدم میرسه و تصمیم گیری سرراست رو عملا غیر ممکن میکنه! واسه همین آدم باید بتونه تو اینجور شرایط تشخیص بده کدوم افکارش از احساستش منشا میگیرن (بحث خوش هیجانی)، کدوم افکارش از خطاهای شناختی منشا میگیرن (که خیلی خیلی زیاد هم هستن!)، و در نهایت اون اندک!! افکار منطقی که وجود داره کدوما هستن!. این کتاب هارو حتما بخونید تا آماده باشید!
شروع راه آشنایی با مغز!
هنر شفاف اندیشیدن
از بین کتاب هایی که تو این صفحه می بینین، این کتاب اولین کتابیست که خوندم (اونم به صورت کاملا شانسی از فرط سر رفتن حوصله وقتی منتظر یه پرواز تو فرودگاه بودم خریدمش 🙂 – بهترین خرید زندگیم تا به حال). بسیار جذاب و با تقسیم بندی مناسب که حتی برای کسایی که خیلی کتاب خون نیستن، ساده و روونه و آدم رو خسته نمیکنه. این کتاب خطاهای شناختی رو با داستان های واقعی از زندگی روزمره تشریح می کنه که در نتیجش شما هم می تونین خیلی سریع این خطاها را تو زندگی خودتون شناسایی کنین (و بنا به تجربه شخصی، با گوشزد کردن اون ها مایه اعصاب خوردی خانواده و دوستان بشین =)). قدم اول خیلی خوبیه در مسیر شناخت کاستی های مغز انسان!
خدای کتاب! یعنی جدی جدی خدای کتاب!
تفکر، سریع و آهسته
این شاهکار رو یه برنده جایزه نوبل که دیدگاه عمومی به نحوه تفکر انسان را بالکل زیر و رو کرده نوشته!!! لازمه بیشتر بگم؟ :))
به عبارتی نسبت این کتاب به کتاب هنر شفاف اندیشیدن، مثل نسبت بیوشیمی Voet به کتاب خلاصه بیوشیمی لنینجره. یعنی فوق العاده کامل تر (و البته به نسبت سنگین تر) ه. میزانی از دانش و علم و تجربه که تو نوشتن این کتاب متبلور شده تو یک کلام، نفس گیره (حداقل برای من) و شما رو از یک نکته حیرت انگیز به یک نکته حیرت انگیز تر میبره!
تو این کتاب به اعماق کارکرد مغز انسان، خطاهای اون، و دلیل اصلی وجود این خطاها پی میبرین. دوبار خوندمش (انگلیسیش 400 صفحست) ولی یه دو باری هم میخوام بخونمش بازم!
نظم دنیا رو بشناس!
اگه 2 تا کتاب بالا رو خونده باشین، میدونین که آدما ناخودآگاه سعی میکنن واسه هر اتفاقی ساده ترین توجیه رو که توش یه رابطه علت معلول مشخص هست قبول کنن. این باعث میشه دنیا رو هم خیلی ساده تر از اون چیزی که هست در نظر بگیرن! این کتاب هایی که در ادامه معرفی کردم تلاش میکنن تصویر واقعی تری از دنیا و اتفاقات اون به ما نشون بدن.
دنیا بیشتر تصادفی ه تا منظم!
قوی سیاه
این هم کتاب جالبیست در نوع خودش! نیکولاس نسیم طالب یه آماردان لبنانی الاصل ه که تو زمینه پدیده های تصادفی تخصص داره. این کتابش در واقع دیدگاهش نسبت به جهان و اینکه چقدر به صورت تصادفی میتونه باشه رو شرح میده. بیانشم من دوست دارم و به نظرم حرف جالب و منطقی ای (حداقل در مورد بخش بزرگی از پدیده ها) میزنه. نکته مهم این کتاب اینه که گرچه خیلی از اتفاقات مهم و تعیین کننده زندگی کاملا تصادفی و غیر قابل پیشبینی هستن، میشه کارها و به طور کلی زندگی رو طوری تنظیم کرد که در معرض اتفاقات تصادفی مثبت باشی، نه اتفاقات تصادقی منفی و مخرب!
در نهایت باید بگم که کم هم نقد نشده این کتاب. کلا این کتاب ها رو که میخونین، بد نیست نقداشون رو هم بخونین تو اینترنت. ولی در مجموع خیلی تو دیدگاهتون نسبت به مسایل دنیا میتونه موثر باشه و توصیه میکنم حتما بخونیدش.
همیشه میگیم از لازمه های موفقیت شانس ه! شانس دقیقا یعنی چی حالا؟
Outliers
اول بگم که این کتاب به فارسی با عنوان “نخبه ها چگونه نخبه می شوند؟!” ترجمه شده منتهی چون به نظرم اصلا نمیتونه معنی outlier رو برسونه، ترجیح دادم از اسم و کاور انگلیسیش استفاده کنم.
این کتاب رو تو یه مسیر تهران – تبریز تو راه خوندم [این کتابا کاری میکنن آدم تایمش تو جاده از تایمش تو خونه مفیدتر باشه :)]. موضوعش در مورد عوامل موثر در موفقیتن که نشون میده موفق شدن (البته بیشتر موفق شدن های خیلی کلان) خیلی ریزه کاری های زیادی داره که حتی شاید بخش بزرگیش دست آدم نباشه :). از طرفی هم یه سری الگوهایی هم هست که تو داستان این موفقیت ها تکرار میشه و قابل تقلیده! مثلا کتاب در مورد عوامل موثر بر موفقیت زیاد بیل گیتس و یا موفقیت کلان مهاجران یهودی در نیویورک طی قرن اخیر صحبت میکنه. در مجموع کتاب قشنگی بود.