المپیاد زیست چیست؟
اگر می خواهید المپیاد را به تازگی شروع کنید، احتمالا سوالات زیادی در مورد این مسیر ذهن شما را مشغول کرده است. در این بخش از مجله المپیادلب تلاش می شود به چند سوال اساسی و رایج جواب داده شود!
المپیاد چیست؟
المپیاد یک مسابقه علمی است که هر سال بین دانش آموزان دبیرستانی (دوره دوم) برگزار می گردد. این مسابقه هم اکنون در 7 رشته اصلی یعنی ریاضی، شیمی، فیزیک، نجوم، ادبی، کامپیوتر و زیست و تعدادی رشته فرعی مانند سلول های بنیادی و جغرافیا برگزار می شود. این تقسیم بندی از بابت مزایای کسب مدال در المپیاد (به خصوص معافیت از کنکور برای مدال های طلا) است که برای رشته های اصلی صدق می کند. قوانین اساسی المپیاد توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین شده و ارگان برگزار کننده این آزمون در حال حاضر باشگاه دانش پژوهان جوان می باشد. اخبار این باشگاه و به طور کلی اخبار مربوط به المپیاد را از کانال تلگرام باشگاه دانش پژوهان نیز می توانید دنبال کنید. باشگاه دانش پژوهان بخش اجرایی برگزاری المپیاد را برعهده داشته و نقشی در طرح سوالات آزمون های آن ندارد. سوالات آزمون های المپیاد توسط گروهی از اساتید دانشگاه و المپیادی های سابق که به آن ها کمیته المپیاد زیست (“کمیته” در فرهنگ المپیادی) اطلاق می گردد طرح می شوند. از نکات مهم اعضای کمیته این است که این افراد به هیچ وجه خارج از ساختار کمیته و آزمون های رسمی المپیاد ارتباطی با دانش آموزان المپیادی (در قالب تدریس، مشاوره و …) ندارند تا عدالت آموزشی حفظ گردد.
مراحل المپیاد زیست:
مرحله اول: تا پیش از سال تحصیلی 1403-1404، هر سال آزمون مرحله ی اول المپیاد در اوایل بهمن ماه برگزار می گردید. اما از این سال تحصیلی، برای کاهش تداخل المپیاد با امتحانات نهایی، تایم برگزاری به آذر ماه تغییر کرد. تعداد شرکت کنندگان در رشته های مختلف متفاوت می باشد و از میان این شرکت کنندگان حدود 1000 نفر به مرحله ی بعدی المپیاد راه پیدا می کنند. ثبت نام این آزمون تا پیش از سال تحصیلی 1403-1404 در اوایل دی صورت می گرفت، اما در این سال تحصیلی احتمالا در آبان ماه صورت بگیرد. اطلاع رسانی شروع ثبت نام در المپیاد معمولا از طرف مدارس به دانش آموزان و همچنین در کانال های المپیادلب در شبکه های اجتماعی (تلگرام و اینستاگرام) صورت می گردد. آزمون مرحله ی اول المپیاد زیست در سال های اخیر دارای سوالات تستی 5 گزینه ای و چند سوال پاسخ کوتاه (سوالات محاسباتی که تنها جواب آخر وارد پاسخ نامه می گردد) بوده است.
مرحله دوم: قبول شدگان مرحله ی اول المپیاد تا پیش از سال تحصیلی 1403-1404، هفته آخر اسفند یا هفته اول فروردین اعلام شده و این افراد می توانستند در مرحله ی دوم المپیاد که اوایل اردیبهشت برگزار می گردید شرکت کنند. اما از این سال تحصیلی زمان برگزاری آزمون مرحله دوم به اسفند ماه منتقل شد و انتظار می رود که اعلام نتایج قبول شدگان آزمون مرحله 1 اواخر دی ماه صورت گیرد. آزمون مرحله دوم المپیاد زیست پس از تغییرات زیادی در طول دوره های برگزاری، به نظر می رسد که به ساختار پایداری رسیده باشد چرا که به المپیاد جهانی زیست بسیار نزدیک شده است. این آزمون اکنون دارای دو دسته سوال می باشد:
- سوالاتی که هر کدام 5 گزاره دارند و دانش آموز باید ( ص ) یا ( غ ) بودن آن ها را بر اساس اطلاعات خود و سوال تعیین کند.
- سوالات محاسبه ای که دانش آموز جواب آخر خود را در پاسخ نامه مشخص می کند. (سوالات پاسخ کوتاه)
تصحیح پاسخ نامه ها نیز در هر دو مرحله با دستگاه صورت می پذیرد.
دوره تابستان (دوره 40): تا پیش از سال تحصیلی 1403-1404، اواخر خرداد یا اوایل تیر، برگزیدگان مرحله ی دوم المپیاد اعلام می شدند. از آن جا که تعداد قبول شدگان در هر رشته معمولا حدود 40 نفر است؛ در فرهنگ المپیادی به دوره تابستان، ”دوره 40” هم گفته می شود. برگزیدگان مرحله ی دوم از اوایل تابستان (عموما) در محل برگزاری دوره جمع می شوند و حدود 1 ماه و نیم تا 2 ماه از تابستان خود را در آن جا صرف می کنند. البته زمان شروع و مدت دوره 40 در طول سالیان تحت تاثیر عوامل بسیار متنوعی، مانند ماه مبارک رمضان، عدم مشخص بودن محل برگزاری دوره تا لحظه آخر و … بسیار متغیر بوده است.
نحوه ی برگزاری دوره 40 المپیاد های مختلف کمی با هم متفاوت است. به عنوان مثال، المپیادکامپیوتر یک ارزشیابی اولیه برای انتخاب 40 نفر از میان حدود 80 نفر برگزیده مرحله ی 2 دارد؛ و یا بخشی از دوره ریاضی به صورت غیر حضوری برگزار می گردد. به دنبال شیوع کورونا در سال 1399 نیز، تمامی دوره ها به صورت مجازی برگزار شدند و بخش عملی المپیاد زیست (آزمایشگاه) برای مدتی از دوره های تابستان این رشته حذف شد. ارزشیابی در دوره ی زیست بر پایه مهارت های تئوری (60%) و عملی آزمایشگاه (40%) صورت می گیرد. البته این درصد ها در طول دوره ها تغییراتی داشته اند، مثلا در دوره 16 آزمایشگاه 32 % نمره نهایی را تشکیل می داد، ولی به احتمال زیاد این وضعیت هم چنان باقی بماند. در بخش اول دوره، کلاس های آموزشی تئوری توسط اساتید دانشگاه و مدال آوران سال های گذشته المپیاد و آزمایشگاه های آموزشی توسط مدال آوران قبلی برگزار می شوند. امتحانات نهایی دوره ی زیست معمولا در مجموع حدود یک هفته طول می کشد. به دلیل کثرت تعداد دروس در دوره ی زیست، دانش آموزان هر روز 2 یا 3 درس را آزمون می دهند. هم چنین آزمایشگاه در 2 روز و هر روز 4 بخش (اصطلاحا تسک task) برگزار می گردد. البته این ساختار هر سال تغییر می کند و عموما توسط فردی به نام “مسئول دوره” تعیین می شود. مسئول دوره یکی از مدال آوران قبلی است که مسئولیت برنامه ریزی دوره و هماهنگی های آن را در ارتباط با کمیته المپیاد زیست برعهده می گیرد. در نهایت از میان شرکت کنندگان دوره 8 نفر طلا، 15 – 12 نفر نقره و بقیه برنز می شوند. البته اگر نمره ی فردی بسیار پایین باشد مدالی دریافت نکرده و صرفا لوح تقدیر (در فرهنگ المپیادی به آن “دیپلم” می گویند) دریافت می کند که این اتفاق نادر است.
دوره 8: 8 نفری که موفق به کسب مدال طلا گشتند، از کنکور معاف شده و بخش عمده سال آخر دبیرستان خود را در باشگاه دانش پژوهان جوان می گذرانند. برای 8 نفر کلاس های تئوری و به خصوص آزمایشگاه جهت آماده سازی برای المپیاد جهانی زیست برگزار می گردد. در پایان این دوره آزمون های تئوری و آزمایشگاه برگزار می شود و از میان 8 نفر، 4 نفر به عنوان تیم زیست جمهوری اسلامی ایران برگزیده می شوند.
دوره تیم (دوره 4): برگزیدگان دوباره یک دوره آماده سازی نسبتا کوتاه با تمرکز بر آزمایشگاه می گذرانند.
المپیاد جهانی زیست (IBO): این آزمون اواخر تیر برگزار می شود و حدود 70 کشور در آن شرکت می کنند. بر اساس قوانین (IBO)، به 10 % اول شرکت کنندگان مدال طلا اعطا می شود. توزیع بقیه ی مدال ها و سایر مطالب مربوط به این المپیاد را نیز می توانید از صفحه زیر بخوانید:
در المپیاد جهانی، بخش های تئوری و عملی هر یک حدود 50 % نمره نهایی را تشکیل می دهند. طی 23 دوره برگزاری المپیاد زیست در ایران 10 نفر موفق به کسب مدال طلا در این مسابقات شده اند.
حال که با ساختار کلی المپیاد زیست آشنا شدید، می توانید در ادامه با مزایای شرکت در المپیاد زیست آشنا شوید.
همچنین در صورت که مصصم به شرکت در المپیاد زیست می باشید، می توانید در بخش منابع المپیاد زیست مجله المپیادلب، با کتاب هایی که لازم هست برای موفقیت در المپیاد مطالعه کنید آشنا شوید.
درنهایت، از زمان ثبت نام، شرایط لازم برای شرکت در المپیاد، و نحوه ثبت نام در آن می توانید آگاه شوید.
20 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خییییییییییییییییییییییللللللللیییییییییییییییی سایت خوبیه:)
اگ پیام بدین حتما جوابتونو میدن:)))))
سلام بعضیا میگن توی المپیاد زیست فیزیک و شیمی هم وجود داره راسته واقعا؟؟؟
سلام، از این مباحث سوالی مستقیما طرح نمیشه. بلد بودن شیمی و فیزیک با توجه به اینکه علوم پایه هستن به فهمیدن بهتر مباحث زیست کمک میکنن و از طرفی هم اگر احیانا تو المپیاد طلا نیاوردین، خوبه که فیزیک و شیمی و ریاضی دبیرستان رو بلد باشین تا راحت تر برین سراغ کنکور
سلام نمیدنم چرا دیگه به المپیاد زیست کلا علاقه ام رو از دست دادم نمیدونم چرا دیگه کلا این مسیر برام بی معنیه چیکار کنم دوباره به این مسیر علاقه مند بشم؟؟
جذاب ترین بخشش معمولا حل سوالاشه، شاید مدتی رو اختصاصا به مطالعه (به خصوص مباحث حفظی) گذروندی و حل سوال کمتر بوده، اینطوری ادم یه جورایی حوصلش سر میره. اگه اینطور هست حل سوال میتونی دوباره اون اتش درون رو دوباره روشن کنه 🙂
سلام خسته نباشید
ببخشید یعنی اگر مدال نقره یا برنز بیاریم نمی تونیم بریم داننشگاه یا کنکورمون حذف نیست فقط برای طلا حذف هستش
سلام، یعنی کنکور حذف نیست. با مدال نقره یا برنز همچنان باید کنکور بدین، منتهی ۱۰ درصد سهمیه دارین موقع انتخاب رشته. طلا ها کلا معافن از کنکور
سلام ایا دوازدهمی ها هم میتوانند المپیاد زیست بدهند
سلام، خیر متاسفانه
سایت خیلی عالی هست
پاسخ گوییش خیلی سریعه
سلام باید برای شرکت در مرحله اول برای پایه دهم کل کتاب رو بلد باشیم یا فقط تا جایی رو که خوندیم??
سلام، سطح المپیاد خیلی بالاتر از کتاب درسی هست و باید منابع متنوعی رو خونده باشین، یعنی به طور کلی تسلط کامل برروی تمام کتاب های درسی هم برای قبولی کافی نیست. با منابع المپیاد میتونین داخل همین مجله آشنا بشین. هرچقدر بیشتر بلد باشین شانس قبولیتون هم طبیعتا بیشتر هست.
سلام تعداد شرکت کنندگان در کشور چقدر هست ؟
سلام، بیش از ۴۰ هزار نفر
سلام . چند سوال داشتم . اول اینکه نمونه سوالات المپیاد چطورن ؟ مثل سوالات کنکور ؟ فراتر از کتاب ایا هستن ؟
قائدتا از دروس پایه ی دوازدهم نمیارن ولی دروس پایه ی یازدهم تا کجای کتاب مورد استفاده برای طراحان سوالات المپیاد قرار میگیره ؟
سلام، بسیار فراتر از دبیرستان و در سطح کتب دانشگاهی هست. مطالب کتب درسی در المپیاد بدیهیات محسوب میشن و حتی تسلط 100 درصد شما به اونها برای قبولی کافی نیست. با منابع المپیاد میتونین اینجا آشنا بشین.
به نام خدا
سلام ممنون بابت مطلب خیلی مفیدتون
خواستم سوال بپرسم برای المپیاد های جهانی سوالات رو به زبان مادری طرح میکنن یا نه؟ چون مثلا من استعداد بالایی در زیست دارم ولی زبانم زیاد خوب نیست.
سلام، کمیته ای که همراه بچه های تیم میره سوالات رو ترجمه میکنه. اونوقت بچه ها میتونن به اختیار خودشون به فارسی یا انگلیسی بخونن سوالا رو.
سلام ببخشید من از شما یک راهنمایی می خوام ، میشه بفرمایید برای کسی که حفریات بد نیست و با خوندن زیاد می تونه کامل حفظ بشه بنظرتون المپیاد شیمی بهتره یا زیست؟
و با مدال طلای هر دو هم میشه در رشته های پزشکی تحصیل کرد یا محدودیتی هم هست
سلام، در مورد سوال دوم، با طلای هردو رشته میشه رفت پزشکی.
در مورد سوال اول، به طور کلی قرار نیست با یک بار خوندن مطلبی رو حفظ شیم و خب طبیعتا همه باید چند بار بخونن. واسه همین لزوما حفظیات شما بد نیست!
جدا از این تو المپیاد زیست حداقل ۳۰-۴۰ درصد نمره امتحاناتش حفظی هست. لزوما همه کسایی که طلا میشن حفظیاتشون خوب نیست ولی خب اگه خوب باشه کارتون رو راحت میکنه.
به شخصه به نظرم خیلی به این موضوع فکر نکنین. ببینین خود درس رو دوست دارین یا نه. مثلا سیستماتیک گیاهی المپیاد زیست اگه جالب باشه واستون، حفظ میشین. اگه جالب نباشه، ۱۰ بار بخونین هم حفظ نمیشین.